start > Zhuangzi > hoofdstukken > hoofdstuk

Korte toelichting per hoofdstuk

De beschrijvingen van de hoofdstukken zijn nog in ontwikkeling (work in progres). U kunt hieronder een van de beschikbare hoofdstukken selecteren. De korte inhoud en indeling in secties is gebaseerd op de Nederlandse vertaling van Kristofer Schipper.

U kunt ook alle paragrafen in één keer bekijken.

Hoofdstuk 16. 繕性 Shanxing - De natuur verbeteren

Thema van dit hoofdstuk

Tekstlaag: Syncretisten (Graham). Huang-Lao school (Liu)

Chen, Guying (2016): De Gelijktijdige Voeding van Kennis en Sereniteit.

De eerste twee karakters van dit hoofdstuk worden gebruikt als titel. Het huidige hoofdstuk benadrukt het idee van "het gebruiken van sereniteit om kennis te cultiveren". Het legt de "vervulling van ambities" uit en hoe men zichzelf kan "bewaren" vanuit een natuurlijk en niet-ingrijpend perspectief: door mensen te bekritiseren "die zichzelf verloren in dingen."
Het huidige hoofdstuk stelt verschillende filosofische vragen over epistemologie en zelfcultivatie, zoals "de gelijktijdige voeding van kennis en sereniteit," "als vreugde compleet is, zijn de ambities vervuld," "harmonie en orde komen voort uit innerlijke natuur," of "het verdiepen van de wortels en rusten in perfectie." (Chen 2016 p124)

Vertalingen van de titel

NL - De natuur verbeteren (S)
EN - Mending the Inborn Nature (W) - Repairing the Inborn Nature (Z) - Mending Nature (R) - Menders of nature (G)
DE - Verbessern der Natur (K)

Korte typering paragrafen

Het hoofdstuk heeft 640 Chinese karakters en telt 1 paragraaf

paragraaf I Schipper pag. 216-219

Tao en natuur

Literatuur

Hieronder kunt u een selectie maken van de verschillende publicatievormen en de taal. Ik beperk me tot vier taalgebieden (Nederlands, Engels, Frans en Duits). De meeste literatuur is overigens engelstalig. U kunt bij teksttype ook apart de vertalingen selecteren en U kunt desgewenst ook een specifieke auteur zoeken.

Boeken 1 tot 0 van de 0

Boeken 1 tot 0 van de 0


colofon | cookies | afkortingen en iconen