start > Zhuangzi > hoofdstukken > hoofdstuk

Korte toelichting per hoofdstuk

De beschrijvingen van de hoofdstukken zijn nog in ontwikkeling (work in progres). U kunt hieronder een van de beschikbare hoofdstukken selecteren. De korte inhoud en indeling in secties is gebaseerd op de Nederlandse vertaling van Kristofer Schipper.

U kunt ook alle paragrafen in één keer bekijken.

Hoofdstuk 15. 刻意 Keyi - Vooroordelen

Thema van dit hoofdstuk

Tekstlaag: Syncretisten (Graham). Huang-Lao school (Liu)

Chen, Guying (2016): De geest verspreidt zich naar de vier windrichtingen.

De eerste twee karakters van dit hoofdstuk worden gebruikt als titel. Het hele hoofdstuk gaat over het onderwerp van het voeden van de geest, wat ook wordt uitgewerkt in hoofdstuk drie Het voeden van het leven. De zin "rustig zijn en stil, open zijn en niets doen, daarin ligt het fundament van hemel en aarde, en de materie van de Tao en zijn deugd (Schipper p213)" worden ook gebruikt aan het begin van het hoofdstuk Tiandao (p185). Dus dit hoofdstuk is zeker geschreven door de latere Zhuangzi-school na het hoofdstuk Tiandao, dat qua geest vergelijkbaar wordt geacht met hoofdstuk 16 Shanxing. De literaire inhoud van het hoofdstuk is onderling gerelateerd en het hoofdstuk is een van de twee kortste van de uiterlijke geschriften (Shen 2016 p121).

Vertalingen van de titel

NL - Vooroordelen (S)
EN - Constrained in Will (W) - Graven Intentions (Z) -Ingrained Opinions (R) - Finicky notions (G)
DE - Unbeirrbarkeit (K)

Korte typering paragrafen

Het hoofdstuk heeft 660 Chinese karakters en telt 1 paragraaf

paragraaf I Schipper pag. 212-215

Vooroordelen en aanmatigend gedrag

Literatuur

Hieronder kunt u een selectie maken van de verschillende publicatievormen en de taal. Ik beperk me tot vier taalgebieden (Nederlands, Engels, Frans en Duits). De meeste literatuur is overigens engelstalig. U kunt bij teksttype ook apart de vertalingen selecteren en U kunt desgewenst ook een specifieke auteur zoeken.

Boeken 1 tot 0 van de 0

Boeken 1 tot 0 van de 0


colofon | cookies | afkortingen en iconen