start > Huainanzi > hoofdstukken > hoofdstuk

Korte toelichting per hoofdstuk

De beschrijvingen van de hoofdstukken zijn nog in ontwikkeling (work in progres). U kunt hiernaast een van de beschikbare hoofdstukken selecteren.

Hoofdstuk 6. 覽冥 Lǎnmíng - Surveying Obscurities

Titels van dit hoofdstuk

Major 2010: Surveying Obscurities
Komjathy 2022: Perceiving Obscurities
Le Blanc 2003: De l'examen des choses obscures
Le Blanc 1985: Peering into the obscure
Larre 1993: Vision dans l'Obscur

Onderwerp van dit hoofdstuk

Ganying (感應) - Resonantie. Het principe van resonantie dat aarde en hemel verbindt en andere natuurlijke fenomenen.

De samenvatting uit de Huainanzi zelf (Yaolüe - hst21)

De samenvatting uit hoofdstuk 21 (Yaolüe) van de Huainanzi luidt als volgt:

“Surveying Obscurities” provides the means by which to discuss Utmost Essence penetrating the Nine Heavens, Utmost Subtlety sinking into the Formless, Unblemished Purity entering Utmost Clarity, and Luminous Brightness penetrating Dark Obscurity.
It begins by grasping things and deducing their categories, observing them, taking hold of them, lifting them up, and arranging them, and pervasively positing them as categories of similarity, by which things can be understood as ideas and visualized as forms. It then
penetrates various obstructions, bursts open various blockages, to guide your awareness, to connect it to the Limitless. [It] then thereby illuminates the stimuli of the various categories of things, the responses of identical qi, the unions of yin and yang, and the intricacies of forms and shapes. It is what leads you to observe and discern in a far-reaching and expansive way.

Inleiding hoofdstuk

Uit de inleiding Major 2010: De eerste vijf hoofdstukken van dit boek hebben de kenmerken van de Dao beschreven en zijn primaat in de kosmogonie en in de kosmologische rijken van Hemel, Aarde en Tijd. In hoofdstuk 6, "Lǎnmíng", richten de meesters van de Huainan zich op een fenomeen waarvan ze zeker zijn, maar dat ze niet volledig kunnen verklaren. Dit is "resonantie" (ganying), gedacht als een soort sympathieke vibratie in het krachtveld van qi dat het heelal doordringt.

Resonantie werkt niet alleen op fysieke objecten, maar ook op emoties en intenties; zo hebben de acties van mensen duidelijke en voorspelbare effecten in de natuurlijke wereld. Godslastering, onrechtvaardigheid en slecht bestuur leiden tot menselijke catastrofes en natuurrampen, terwijl het volgen van de Dao en het invoeren van goed bestuur leiden tot menselijk geluk en hemelse harmonie. Daarom is het volgens het hoofdstuk van cruciaal belang voor de heerser om de wortels van slecht en goed bestuur te onderzoeken en zich te identificeren met de Ene. Hij moet zijn daden in overeenstemming brengen met de Dao, om zo de basis te leggen voor de hele wereld om harmonieus en rustig te zijn. Uiteindelijk blijven echter de middelen waarmee resonantie werkt in obscuriteit gehuld, zodat het fenomeen kan worden waargenomen maar niet volledig kan worden verklaard. Dat verklaart misschien deels waarom Lǎnmíng een van de kortste hoofdstukken in de hele Huainanzi is, hoewel het waarschijnlijk ook een van de belangrijkste is. (Major p207)

Literatuur bij dit hoofdstuk

Vertaling van dit hoofdstuk ook door Charles le Blanc 1985

Literatuur

Hieronder kunt u een selectie maken van de verschillende publicatievormen en de taal. Ik beperk me tot vier taalgebieden (Nederlands, Engels, Frans en Duits). De meeste literatuur is overigens engelstalig. U kunt bij teksttype ook apart de vertalingen selecteren en U kunt desgewenst ook een specifieke auteur zoeken.

Boeken 1 tot 2 van de 2

Blanc, Charles Le (1985). Huai-nan Tzu: Philosophical Synthesis in Early Han Thought: The Idea of Resonance (Kan-Ying) With a Translation and Analysis-of Chapter Six. Hong Kong University Press. *
ISBN13: 978-9622091795

Meer informatie...

Murray, Judson B. (2007). The consummate Dao: The Way (Dao) and Human Affairs (Shi) in the Huainanzi. *

Boeken 1 tot 2 van de 2


colofon | cookies | afkortingen en iconen