start > Huainanzi > hoofdstukken > hoofdstuk

Korte toelichting per hoofdstuk

De beschrijvingen van de hoofdstukken zijn nog in ontwikkeling (work in progres). U kunt hiernaast een van de beschikbare hoofdstukken selecteren.

Hoofdstuk 5. 時則 Shízé - Seasonal Rules

Titels van dit hoofdstuk

Major 2010: Seasonal Rules
Komjathy 2022: Seasonal Principles
Le Blanc 2003: Des règles saisonnières
Larre 1993: Les Règlements saisonniers

Onderwerp van dit hoofdstuk

Shi () - De jaarlijkse cyclus. Seasonal Rules Integration of time and space: annual cycles of yin and yang and the Five Phases

De samenvatting uit de Huainanzi zelf (Yaolüe - hst21)

De samenvatting uit hoofdstuk 21 (Yaolüe) van de Huainanzi luidt als volgt:

“Seasonal Rules” provides the means by which to follow Heaven’s seasons above, use Earth’s resources below, determine standards and implement correspondences, aligning them with human norms. It is formed into twelve sections to serve as models and guides.
Ending and beginning anew, they repeat limitlessly, adapting, complying, imitating, and according in predicting bad and good fortune. Taking and giving, opening and closing, each has its prohibited days, issuing commands and administering orders, instructing and warning according to the season.
[It] enables the ruler of humankind to know the means by which to manage affairs.

Inleiding hoofdstuk

Uit inleiding Major (2010): Het hoofdstuk Shízé vormt samen meet de hoofdstukken 3 en 4 een trilogie. In die hoofdstukken zijn de patronen van de Hemel (en hun astrologische betekenis) en de vorm van de Aarde (en hoe wezens omgaan met topografie) vastgesteld. In dit hoofdstuk 5, richten de auteurs van de Huainanzi zich op de rol van de maandelijkse en seizoensgebonden rituele tijd in het juiste bestuur van het rijk.

Reflecterend op het jaarlijkse wassen en afnemen van de krachten van yin en yang en de opeenvolgende seizoensgebonden kracht van elk van de Vijf Fasen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water), schrijft het hoofdstuk ritueel gedrag voor, de kleuren van kleding en overheidsmaatregelen voor elke maand van het jaar. Het verbiedt bepaald ander gedrag en acties; en waarschuwt voor de slechte gevolgen van het onjuist toepassen van de regels die geschikt zijn voor elk seizoen op andere seizoenen.
Het jaar is niet verdeeld in de vier natuurlijke seizoenen van het zonnejaar, maar in vijf seizoenen (waarbij de derde maand van de zomer wordt behandeld als een kunstmatig vijfde seizoen, "midzomer"). Zo sluiten alle rituele voorschriften van de seizoenen aan bij de correlatieve kosmologie van de Vijf Fasen. Het hoofdstuk integreert dus yin-yang- en Vijf Fasen-theorie op een gedetailleerde en holistische wijze voor het landsbestuur gedurende het hele jaar. (p173)

Literatuur bij dit hoofdstuk

partiele vertalingen: Major 1993

Literatuur

Hieronder kunt u een selectie maken van de verschillende publicatievormen en de taal. Ik beperk me tot vier taalgebieden (Nederlands, Engels, Frans en Duits). De meeste literatuur is overigens engelstalig. U kunt bij teksttype ook apart de vertalingen selecteren en U kunt desgewenst ook een specifieke auteur zoeken.

Boeken 1 tot 2 van de 2

Major, John S. (1993). Heaven and Earth in Early Han Thought: Chapters Three, Four and Five of the Huainanzi. SUNY Press. *
ISBN10: 0791415864

Murray, Judson B. (2007). The consummate Dao: The Way (Dao) and Human Affairs (Shi) in the Huainanzi. *

Boeken 1 tot 2 van de 2


colofon | cookies | afkortingen en iconen