start > Huainanzi > hoofdstukken > hoofdstuk

Korte toelichting per hoofdstuk

De beschrijvingen van de hoofdstukken zijn nog in ontwikkeling (work in progres). U kunt hiernaast een van de beschikbare hoofdstukken selecteren.

Hoofdstuk 21. 要略 Yàoluè - An Overview of the Essentials

Titels van dit hoofdstuk

Major: An Overview of the Essentials
Komjathy: Overview of the Essentials
Le Blanc: Sommaire
Murray: A Summary of the Essentials

Onderwerp van dit hoofdstuk

Lüe (略) - Samenvatting. De stijl is een fu van de Westelijke Han, een compositie bedoeld voor recitatie. Het onderwerp is een uitleg waarom de Huainanzi is geschreven en hoe deze begrepen dient te worden.

Inleiding hoofdstuk

Het hoofdstuk Yàoluè sluit de Huainanzi af. Hoewel "Yao lüe" aan het einde van het werk verschijnt (in overeenstemming met de gevestigde conventie van Chinese werken uit de late Strijdende Staten en het vroege Han-tijdperk), is het feitelijk een inleiding omdat het lezers oriënteert op de inhoud van de tekst.

Major e.a. geloven dat het hoofdstuk oorspronkelijk is geschreven door Liu An zelf voor mondelinge voordracht aan het keizerlijk hof als een manier om de Huainanzi te introduceren toen deze voor het eerst aan keizer Wu werd gepresenteerd. Nadat het aan het hof was voorgedragen, zou het "overzicht" in geschreven vorm zijn toegevoegd aan de twintig substantiële hoofdstukken van de Huainanzi, als een naschrift die men kan naslaan voor een samenvatting van het boek.

Het hoofdstuk bestaat uit vier complementaire secties. De eerste introduceert het werk als geheel en geeft een rijmende lijst van de twintig hoofdstuktitels. De tweede geeft een doordachte en verhelderende samenvatting van elk hoofdstuk op zijn beurt. De volgende sectie verbindt de twintig hoofdstukken in een groots ontwerp en toont aan dat elk hoofdstuk voortbouwt op de voorgaande. De laatste sectie pleit voor de samenhang en betekenis van het werk als geheel door het in een vergelijkend en historisch kader te plaatsen.

Literatuur bij dit hoofdstuk

partiele vertalingen: Murray 2007

Literatuur

Hieronder kunt u een selectie maken van de verschillende publicatievormen en de taal. Ik beperk me tot vier taalgebieden (Nederlands, Engels, Frans en Duits). De meeste literatuur is overigens engelstalig. U kunt bij teksttype ook apart de vertalingen selecteren en U kunt desgewenst ook een specifieke auteur zoeken.

Boeken 1 tot 3 van de 3

Kern, Martin (2014). Creating a Book and Performing It: The Yao Lüe Chapter of the Huainanzi as a Western Han Fu. In Sarah A. Queen, The Huainanzi and Textual Production in Early China Hst 4 p 124-150 *. Brill

Larre, Claude (1993). Les Grands Traités de Huainan zi. Cerf. *
Auteurs Claude Larre, Elisabeth Rochat de la Vallée, Isabelle Robinet
ISBN13: 978-2204046527

Meer informatie...

Murray, Judson B. (2007). The consummate Dao: The Way (Dao) and Human Affairs (Shi) in the Huainanzi. *

Boeken 1 tot 3 van de 3


colofon | cookies | afkortingen en iconen